Ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun e përgjithshëm të kancerit të gjirit

Tetori është muaji ndërgjegjësimi për kancerin, dhe organizata të ndryshme shëndetësore adresojnë informacione mbi njohjen e sëmundjes, simptomat dhe pasojat e saj, si dhe kujdesin që duhet të tregojnë gratë kryesisht.

Kanceri i gjirit është kanceri i dytë më i zakonshëm që ndodh tek gratë në nivel global. Shkalla e vdekjeve ka vazhduar të ulet për shkak të përmirësimit të trajtimit dhe shqyrtimit të cilat mundësojnë diagnostikimin e këtij kanceri në fazat e hershme kur mund të trajtohet.

Trupi ynë duhet të ketë një higjienë të duhur nga koka tek këmbët në mënyrë që të jetë i shëndetshëm dhe të mos sëmuret lehtë. Ne duhet të kërkojmë ndihmë nga profesionistë si mjekë të specializuar për sëmundjet e kancerit dhe sesi të marrim ndihmën e duhur.

Redaksia jonë është kujdesur vazhdimisht duke publikuar artikuj rreth parandalimin, njohjes së shenjave të para dhe egzaminimet e duhura.

Ja disa fakte interesante në lidhje me kancerin e gjirit:

 1. Kanceri i gjirit është kanceri më i diagnostikuar tek gratë.
 2. Në shumicën e rasteve, gratë e diagnostikuara me kancer të gjirit nuk kanë histori genetike të të njëjtit lloj.
 3. Nuk diagnostikohet vetëm tek gratë, por edhe tek meshkujt edhe pse nuk është i njohur me burrat siç është për gratë.
 4. Kanceri i gjirit është 100 herë më i zakonshëm tek gratë sesa tek meshkujt.
 5. Nëse një i afërm ka kancer të gjakut, ekziston një rrezik i lartë për ta marrë atë gjithashtu.
 6. Për shembull, rasti kur një nënë diagnostikohet me kancer të gjakut, nëna e saj, vajza dhe motra e saj janë gjithashtu në rrezik të lartë për t’u prekur nga kanceri i gjirit.
 7. Ndër të gjitha llojet e kancerit, kanceri i gjirit shkakton më shumë vdekje te gratë sesa çdo sëmundje tjetër në vit.
 8. Kanceri i gjirit është drejtpërdrejt proporcional me moshën e dikujt. Ndërsa rriteni, rreziku i kancerit të gjirit rritet.
 9. Është dy herë e rrezikshme që një grua me gji të bollshëm të marrë kancer të gjirit sesa një grua, dendësia e së cilës është mesatare.
 10. Ushqyerja me gji zvogëlon rrezikun e përgjithshëm të kancerit të gjirit.
 11. Gratë që kanë ciklin e tyre menstrual në një moshë të re, kanë një rrezik më të lartë të kancerit të gjirit.
 12. Vetë-ekzaminimi zbulon më shumë raste të kancerit të gjirit sesa shqyrtimi vjetor i kancerit.
 13. Marrja e tepërt e alkoolit rrit rrezikun e kancerit të gjirit.
 14. Ushtrimi i rregullt zvogëlon rrezikun e kancerit për gratë.
 15. Gratë që pinë duhan janë më të rrezikuara nga kanceri i gjirit në krahasim me jo duhanpirësit.
 16. Kanceri i gjirit rrit rrezikun e përgjithshëm të osteoporozës tek gratë (veçanërisht për gratë pas menopauzës).
Shpërndaje

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here